Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Reportage Mazda MX-5

Reportage: Mazda MX-5

Miata viert (reeds) 30ste verjaardag

12.02.2019

Nee, kan niet. Toch wel. De eerste generatie van de Mazda MX-5 bestaat dit jaar 30 jaar. Hoe is dat gebeurd, en vooral: hoe is dit onverwachte succes ontstaan?

Gallerij: Reportage Mazda MX-5Het is moeilijk te geloven, maar toch: het is al 30 jaar geleden dat Mazda iedereen verraste door met een type auto te komen dat iedereen eigenlijk al had afgeschreven. Vandaag kunnen we ons nog steeds afvragen of er nog wel nieuwe roadsters zouden gekomen zijn zonder de Mazda MX-5.

Veiligheidskwestie

Gallerij: Reportage Mazda MX-5De roadster staat synoniem voor een glansrijke periode in de autogeschiedenis en gedurende tientallen jaren was hij het symbool van sport en dolce vita. Maar in de jaren ’70 oordeelden de autoriteiten in de grootste automarkt ter wereld, de Verenigde Staten, dat een roadster te gevaarlijk was bij een koprol. De verkoop boerde achteruit, ten koste van gespecialiseerde merken. In de jaren ’80 was MG nog slechts een schim van zichzelf, Triumph lag aan de beademingsmachine. Eigenlijk bleef alleen Alfa Romeo trouw aan de Spider.

Gallerij: Reportage Mazda MX-5Volgens de overlevering is het autojournalist Bob Hall die, teleurgesteld door het verdwijnen van de roadster, Mazda’s verantwoordelijken in 1976 zou hebben ingefluisterd dat ze werk moesten maken van ‘een kleine sportwagen die de wind door he haren laat ruisen en die je met je tanden insecten doet vangen. Een auto zoals de Britten hem zo graag maakten’. Vijf jaar later is Bob Hall geen journalist meer, maar werkt hij in de productontwikkeling… bij Mazda. Hij krijgt het lastenboek voor een kleine roadster toegeworpen.

Inspiratie bij Lotus

Gallerij: Reportage Mazda MX-5Mazda onderzoekt verschillende pistes, waarbij ook de centrale motor zoals die later nog de MG in de F en TF werd toegepast. Maar uiteindelijk blijft het klassieke roadster-concept overeind: motor vooraan, versnellingsbak achteraan, twee passagiers in het midden, minimaal gewicht. Voor het uiterlijk heeft Mazda nooit verborgen dat het zich door een icoon heeft laten inspireren: de Lotus Elan uit de jaren zestig.

Gallerij: Reportage Mazda MX-5In augustus 1985 is een eerste rijdend prototype klaar. Het wordt op gestuurd in Californië om publieksreacties te ontlokken. Het publiek reageert laaiend enthousiast, waarna Mazda niet snel genoeg het groene licht kan geven voor productie. Alleen: hoe zit dat met de Amerikaanse veiligheidsnormen? Dankzij de verbeteringen in de weerstand van de materialen, plooien de stijlen van de voorruit niet meer in bij een koprol. De auto kan in de verkoop.

Wachtlijst

Gallerij: Reportage Mazda MX-5De Mazda MX-5 wordt in 1989 in de Verenigde Staten gelanceerd, waar hij als Miata op de markt komt. Hij is er zo succesvol dat er iets gebeurt dat de Amerikanen nog niet vaak gezien hebben: ze moeten wachten op hun auto. Sommige dealers drijven kunstmatig de prijzen op om de wachtlijsten onder controle te houden. Eén ding is duidelijk: zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld is de Mazda MX-5 een instant hit.

In het spoor van de Miata

Gallerij: Reportage Mazda MX-5Mensen herinneren zich ineens hoeveel rijplezier zo’n roadster wel schonk. Zoals zo vaak in deze sector, leidt succes tot imitatie. Tussen 1994 en 1999 zagen we onder andere de Fiat Barchetta, de MGF, de BMW Z3, de Renault Spider, de Mercedes SLK, de Porsche Boxster, de Lotus Elise, de Toyota MR en andere Honda S2000’s opduiken.

Gallerij: Reportage Mazda MX-5Vandaag is de roadster-gekte opnieuw gaan liggen. Jammer genoeg. Fiat, Toyota, Honda en Renault hebben hem allemaal opgegeven. MG is niet langer het echte MG. Toch heeft de Mazda MX-5 zijn stempel gedrukt. Wie graag autorijdt, houdt hiervan. Het is dan ook niet meer dan rechtvaardig dat hij tot op vandaag de referentie blijft in zijn segment. Misschien is het grootste compliment dat van Fiat, dat een MX-5 gebruikt om zijn ‘dolce vita’ nieuw leven in te blazen.

Gelukkige verjaardag Miata.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.