Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFly

Test: Fiat 500X 1.0 FireFly

Beter laat…

05.02.2019

Samen met de update van de 500X brengt Fiat ook een nieuwe generatie turbobenzinemotoren aan, onder de naam FireFly. We zien een 1.0 liter en een 1.3. Wat zijn die waard in vergelijking met de concurrentie?

Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFlyMet 120 pk en 190 Nm is de 1.0 FireFly op papier erg vergelijkbaar met gelijkaardige motoren van Ford, Hyundai-Kia, Renault, VW en nog enkele anderen. Dit is duidelijk een populaire keuze op dit moment. Wie hier mee wil doen, kan maar beter met een interessant voorstel op de proppen komen. Zeker wanneer je Fiat bent, en eigenlijk een grote specialist bent in kleine motoren… maar op een of andere manier hier toch de boot gemist hebt.

Herwaardering

Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFlyAlvorens we naar de motor kijken, laat ons eerst eens even zien wat de update van de Fiat 500X brengt. Uiterlijk zijn de wijzigingen beperkt. Wel zien we dat de stads-SUV nu wat meer waar voor zijn geld lijkt te brengen, en iets steviger oogt. Dat laatste is zeker het geval met de Cross-versie. Je zou al bijna echt denken dat de 500X iets voorstelt in de vrije natuur. De wijzigingen zullen weinig doen om zijn statuut van bestseller in het gedrang te brengen.

Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFlyOok het interieur is geherwaardeerd. Een beetje meer van dit en een beetje meer van dat, en ineens lijkt het interieur van de Fiat 500X beter afgewerkt, kwalitatiever en dus flatterender voor het oog. Op technologisch vlak krijgt het UConnect multimediasysteem er enkele nieuwe functies bij. Al blijft het bedieningsscherm nog steeds geen topper in zijn soort. We zien wel dat de standaardveiligheidsuitrusting is uitgebreid met verkeersbordherkenning en een rijvaksensor.

Dorstig

Onder de motorkap van onze testwagen vinden we dus de nieuwe 1.0 liter driecilinder turbobenzine FireFly terug. Deze nieuwe motorenfamilie telt ook een viercilinder, 1.3 liter groot. Die heeft 150 pk, krijgt een zestraps dubbelekoppelingsbak en hij vervangt de 1.4 MultiAir.

Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFlyOnze 1.0 kwam gekoppeld aan een manuele zesbak. Een zesbak die perfect gespreid was, waardoor de motor het beste van zichzelf kon geven. Hij lijkt wel een grotere longinhoud te hebben. Wat prestaties betreft staat deze FireFly – letterlijk: vuurvlieg – helemaal bovenaan in zijn categorie. Hij is ook bijzonder stil, wat we konden merken op lange stukken snelweg. De geluidsisolatie staat op het niveau van een groter kaliber. Wel merkten we op dat hij op een ander vlak in hetzelfde bedje ziek is als de TwinAir tweecilinder in de echte Fiat 500…

Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFlyDe Italianen blijven Italianen. Snelheid en plezier blijft hun ding. Net als de TwinAir is de FireFly een motor die je stevig in de toeren mag jagen. Hij voelt op dat moment krachtiger aan dan de 120 pk die hij op papier heeft. Maar verwacht niet dat hij zuinig is. Fiat stelt een gemiddeld verbruik van 5,8 l/100 km voorop. Wij tekenden na een week met voornamelijk snelwegkilometers een gemiddeld op van 7,7 l/100 km. In de stad werd dat zelfs snel 9 l/100 km.

Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFlyKort gesteld merken we dus bij Fiat wat we eerder al bij andere constructeurs als Ford of VW hebben vastgesteld: dat zo’n 1.0 motor in een compacte auto uitsluitend op papier werkt, in de officiële verbruikstests. In het echte leven moet zo’n motor veel te hard werken en maakt hij zijn verbruiks- en uitstootbeloften nooit waar. We voelen zo aan dat de 1.3 liter minder zou verbruikt hebben dan de 1.0 liter. We denken ook dat de 1.0 liter in de Fiat 500 furore zou kunnen maken. Alleen lijkt dat momenteel niet aan de orde te zijn.

Gallerij: Test Fiat 500X 1.0 FireFly

Fiat 500X 1.0 FireFly
Motor: driecilinder turbobenzine, 999 cc
120 pk bij 5.750 opm
a
0-100 km/u: 10,9 sec
Top: 188 km/u
Verbruik : 5,8 l/100 km
Testverbruik: 7,7 l/100 km
CO2 : 133 g/km
Prijs : 20.890 euro

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.