Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Bericht Topman Carlos Ghosn gearresteerd voor fraude

Bericht: Topman Carlos Ghosn gearresteerd voor fraude

Nissan zet Alliantie met Renault onder druk

21.11.2018

Donderslag. Toen zijn privéjet maandag landde in Tokio, stonden agenten klaar om Renault-Nissan-voorzitter Carlos Ghosn te arresteren op verdenking van fraude. Maar achter de schermen speelt er meer.

Gallerij: Bericht Topman Carlos Ghosn gearresteerd voor fraudeHet is geen kleine klacht die Nissan overmaakte aan het Japanse gerecht. De topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliantie zou in de tijd dat hij zowel CEO van Renault als van Nissan was de helft van zijn vergoeding verdoken gehouden hebben voor de raad van bestuur van Nissan. Ghosn zou de afgelopen vijf jaar aangegeven hebben dat hij in die periode 62 miljoen euro verdiende, terwijl dat in de realiteit het dubbele zou zijn geweest. In Japan ligt het loon van een CEO doorgaans 10 keer lager dan in de VS, en is het een heikele kwestie. Bovendien zou Ghosn volgens Nissan privé-verblijven door het bedrijf hebben laten betalen.

Nissan wil macht terug

Gallerij: Bericht Topman Carlos Ghosn gearresteerd voor fraudeErnstige aanklachten zonder meer, maar achter de schermen speelt vooral ongenoegen van de Japanners over de machstverhoudingen binnen de Alliantie. Twintig jaar geleden redde toenmalig Renault-CEO Ghosn Nissan van de ondergang door een deal te sluiten waarbij het in verhouding petieterige Renault de Japanse gigant overnam. Officieel ging het om een Frans-Japanse ‘Alliantie’, maar de machtsverhoudingen waren duidelijk in het voordeel van Renault. De Fransen hebben 43 procent van de aandelen van Nissan in handen en mogen beslissen wie in de raad van bestuur van Nissan zetelt. Omgekeerd heeft Nissan slechts 15 procent van de aandelen van Renault in handen, en zero beslissingsrecht. Terwijl Nissan inmiddels wel voor het merendeel van de winst in de groep zorgt.

Welke toekomst nog?

Gallerij: Bericht Topman Carlos Ghosn gearresteerd voor fraudeTijd dus om een en ander recht te zetten, is blijkbaar het oordeel in Japan. Maar de vraag is hoe de Alliantie kan overleven zonder zijn architect? Ghosn is de grootste verbindende factor tussen de twee bedrijven die in cultuur ontzettend van elkaar verschillen en waar het wantrouwen aan beide kanten heerst. In een situatie waar elk bedrijf apart verder gaat, lijkt er voor Nissan nog wel een overlevingskans, maar zijn zowel Renault – dat uitsluitend op Europa teert – als Mitsubishi vogels voor de kat. Zo lijken ook de aandeelhouders er over te denken, want zowel de aandelen van Renault als Nissan doken met de sierlijkheid van een baksteen omlaag.

Dit lijkt tegelijk het einde van een tijdperk van grote CEO’s binnen de autobedrijven, met het verdwijnen van Martin Winterkorn bij VW door Dieselgate, het onverwachte overlijden van Sergio Marchionne bij FCA en nu de arrestatie van Carlos Ghosn.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.