Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Bericht: Sergio Marchionne (66) overleden

Bericht: Sergio Marchionne (66) overleden

Fiat verliest patron

25.07.2018

Volkomen onverwacht is Sergio Marchionne (66) overleden na complicaties bij een operatie. Daarmee verliest FiatChrysler Automobiles (FCA) zijn charismatische en controversiële patron.

Bij de autoliefhebbers was Marchionne niet geliefd. Hij trok de stekker uit Lancia, weigerde jarenlang te investeren in nieuwe Alfa’s en Fiats, en recent gaf hij aan dat hij voorlopig weinig toekomst zag in Fiat. Dat hakte er allemaal wel in bij de tifosi, zowel in Italië als ver daarbuiten.

Boekhouder

Bericht Sergio Marchionne (66) overledenNochtans verdient Marchionne een piazza met zijn naam in Turijn. De Italiaanse Canadees, of omgekeerd, leek een grijze boekhouder die in 2004 door de Agnelli-erfgenamen aan het hoofd van Fiat werd gesteld. Een job die weinig hem benijdden, op dat moment maakte de Italiaanse parel 1,4 miljard dollar verlies. Niemand wilde Fiat aanraken. General Motors had op dat moment een optie lopen om Fiat te kopen, maar betaalde Marchionne liever 2 miljard dollar om onder het contract uit te raken dan om zijn verplichtingen na te komen, een eerste geniale coup van Marchionne.

Naar winst

Bericht Sergio Marchionne (66) overledenZijn tweede kwam er tijdens de crisis van 2008, die GM het faillissement in dreef. Weinigen twijfelden dat ook Chrysler hetzelfde lot beschoren zou zijn. De Amerikaanse overheid pompte geld in Chrysler om de autoconstructeur overeind te houden. Marchionne kreeg de Amerikaanse overheid zo ver om de aandelen van Chrysler kosteloos over te dragen aan Fiat, dat verder zou investeren. Het leek het verhaal van de lamme en de blinde. Het is Marchionnes verdienste dat hij die situatie omgedraaid kreeg en in 14 jaar tijd op de zevende belangrijkste autogroep keek – FCA – die niet alleen twee miljard dollar winst maakte, maar ook nog vrij van schulden was. Een situatie die voorheen niet voor te stellen leek. Marchionnes taak bij FCA is nu in handen van Mike Manley, voorheen de baas bij Jeep en Ram. Bij Ferrari nemen John Elkann – kleinzoon van Gianni Agnelli – en Louis Camilleri zijn takenpakket over.

In woorden

Marchionne nam nooit een blad voor de mond. Hier vijf citaten die hem kenmerkten.

  • “Komt er ooit een autonoom rijdende Ferrari? Dan zal je me eerst moeten doodschieten”
  • “Koop vooral onze elektrische Fiat 500e niet. Elke keer je er èèn koopt, verlies ik daar 14.000 dollar aan”
  • “Zot geworden?” (Marchionne in een mail aan een Fiat-woordvoerder die zwart op wit had laten optekenen dat er bij FCA geen sjoemelsoftware in omloop was)
  • “Wij kunnen net hetzelfde doen als Tesla. Alleen ben ik er niet zeker van of je aan het einde van de rit je investeringen terugverdiend hebt”
  • “Wie zich als merk niet kan onderscheiden, zal in de komende tien jaar in een overlevingsstrijd belanden”
 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.