Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Bericht Porsche 935

Bericht: Porsche 935

Moby Dick viert comeback

03.10.2018

Porsche zal deze buitengewone auto binnenkort in productie. Een echt verjaardagscadeautje, in heel beperkte productie, en een hommage van het merk aan zijn 935 racewagen.

Gallerij: Bericht Porsche 935Het eerbetoon is duidelijk, want hij neemt niet alleen de naam maar ook de globale vorm van de Porsche 935/78 over, een racewagen op basis van de 911 waarmee Porsche racete tussen 1976 en 1981.

Geschiedenisles

Gallerij: Bericht Porsche 935De 935/78 werd losjes afgeleid van de 911 en heerste een tijdlang in de uithoudingsraces. Hij won 7 keer na elkaar de 12 Uur van Sebring, de 1.000 kilometer van de Nürburgring (3 keer op rij), in Dijon, in Suzuka en in Monza. Zes jaar na elkaar was hij onklopbaar tijdens de 24 Uur van Daytona. En met het Kremer-team was er tot slot ook een bekroning in de 24 Uur van Le Mans. Om kort te gaan: de 935 heeft alles gewonnen. Hij is zo legendarisch dat Porsche lang niet de enige is om erop terug te komen met een moderne interpretatie. Herinner u onze kennismaking met de K3 R van Kremer bijvoorbeeld.

Deze ‘flat nose’ 911 stond in de racewereld ook bekend als Moby Dick omwille van zijn imposante fysiek… en misschien ook wel omdat niemand hem kon bijhouden op de circuits. In zijn tijd had hij een 3-liter turbo zescilinder achteraan, goed voor 600 pk. Tegen 1977 stond Porsche zelfs al aan 850 pk, met dank aan een bijkomende turbo.

Racen onder vrienden

Gallerij: Bericht Porsche 935Nu keert de 935 dus terug, in een tot 77 exemplaren beperkte productie. Porsche vertrekt van de krachtigste in het huidige 911-gamma, de verschrikkelijke GT2 RS. Daarmee kan er 700 pk naar de achterwielen. We herkennen de flat nose, de overdreven achtervleugel en in optie kan je de Martini-kleuren op de witte lak leggen. Een flashback precies.

Gallerij: Bericht Porsche 935De nieuwe Porsche 935 krijgt geen homologatie voor weggebruik. Meer nog, ondanks de aanwezigheid van een evacueringsluik op het dak, een rolkooi, een beveiligde tank met automatische blokkering, met optionele snelvulling, met zespuntsgordels, met pneumatische steunen en tal van FIA-bestickerde items, is de auto evenmin gehomologeerd voor bestaande racecategorieën. Maar om ze toch niet in kelders te zien verdwijnen, wil Porsche een aparte racecategorie voor de eigenaars ontwikkelen. Net als Ferrari met de FXX en Aston Martin met de Vulcan, zullen klanten hun 935 de sporen kunnen geven op afgehuurde circuits.

De prijs? Zo’n 700.000 euro… exclusief BTW nog wel.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.