Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Bericht: Michelin spreekt tegen eigen winkel

Bericht: Michelin spreekt tegen eigen winkel

“Wettelijke verhoging profieldiepte banden is absurd”

19.05.2017

Michelin spreekt zich uit tegen de verhoging van de wettelijke minimale profieldiepte naar 3 millimeter… en zet zo zijn concurrenten te kijk die daar net om vragen.

Sinds enige tijd voeren verschillende grote bandenmerken campagne om de minimumdiepte van de bandengroeven te verhogen. Hierdoor zou de leidraad om ze te vervangen toenemen van 1,6 millimeter profieldiepte nu naar 3 millimeter. Michelin veegt dat voorstel nu van tafel.

Geen grond

Bericht Michelin spreekt tegen eigen winkelDe Franse gigant weerlegt om te beginnen de veiligheidsaspecten die moeten leiden tot het vroeger vervangen van de banden. Volgens Michelin worden de officiële tests nu uitgevoerd met nieuwe banden en zijn er geen aanwijzingen dat de prestaties verminderen naarmate de band ouder wordt. Volgens Michelin  is de huidige technologie in staat om gommengelingen te maken die de hele levensduur van de band regelmatige prestaties kunnen garanderen.

Michelin weerlegt niet dat diepere groeven betere prestaties geven bij remmen op nat wegdek. Maar het stelt daar tegenover dat zelfs in Londen in 71 procent van een jaar de wegen er droog bij leggen. In het Zuiden van Frankrijk is dat zelfs 85 procent. De winst is volgens Michelin te klein ten opzichte van de verliezen. De verliezen?

6 miljard euro

Bericht Michelin spreekt tegen eigen winkelMichelin heeft een studie besteld bij het auditbureau Ernst & Young. Dat berekende dat indien we banden vervangen vanaf 3 mm profieldiepte in plaats 1,6 millimeter, er alleen al in Europa 128 miljoen banden per jaar meer verkocht zouden worden. Dat betekent een meerkost voor de Europese bestuurders van 6 miljard euro… per jaar. De milieubalans is evenmin goed, want elk jaar moeten er meer banden worden vervaardigd… wat 9 miljoen ton extra in de atmosfeer zou pompen.

Opvallend dus, dat Michelin een pure lobbycampagne openlijk aanklaagt en zo zijn concurrenten van winstbejag beschuldigt. Benieuwde hoe het verder gaat.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.