Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Bericht Mercedes EQC

Bericht: Mercedes EQC

In afwachting van zijn komst in 2019…

10.09.2018

Mercedes heeft in Stockholm de ‘me Convention’ georganiseerd en liet daar voor het eerst de allereerste auto uit zijn nieuwe elektrische line-up EQC zien. We kregen wat info, hoorden veel blabla… en bleven eerlijk gezegd wat op onze honger.

Gallerij: Bericht Mercedes EQCDe me Convention verwijst naar het digitale me-platform dat Mercedes in het leven heeft geroepen. De conventie was aan zijn derde editie toe, en zijn tweede jaar. Over drie dagen uitgespreid, konden denkers en start-ups van zowat overal van gedachten wisselen over hun toekomstbeeld van de maatschappij. Ze hopen daarmee wijzigingen ten goede te kunnen definiëren en te realiseren. Het was ook het best mogelijke moment om de eerste Mercedes EQC te onthullen. Dat is het elektrische merk van Mercedes, naar analogie met ‘i’ bij BMW en de toekomstige I.D. bij VW.

Wat info

Gallerij: Bericht Mercedes EQCBij verschillende conferenties op de eerste dag van het evenement en in afwachting van de onthulling konden we al wat info bijeensprokkelen. Zo weten we intussen dat de EQC is opgebouwd rond een modulair platform dat veel gelijkenissen vertoont met dat van de C-klasse en de GLC. Hij zal ook één elektrische motor krijgen per wielas. Het gezamenlijk vermogen moet rond 410 pk en 795 Nm schommelen, maar kan nog wijzigen tegen zijn debuut aan.

Gallerij: Bericht Mercedes EQCEn dan het belangrijkste aspect: hoe ver raakt hij vooraleer hij aan de stekker moet. Mercedes maakt melding van een officieel gemiddelde van 450 kilometer… maar wel volgens de oude NEDC-normen. Dit betekent dat je in het echte leven genoegen moet nemen met minder dan 400 kilometer. Eerlijk gezegd, we hadden beter verwacht van Mercedes. Maar goed, de auto komt pas in het tweede semester van 2019 in de showrooms, en misschien verandert er op dat vlak nog een en ander.

Elektrische GLC

Gallerij: Bericht Mercedes EQCMaar het was vooral toen de EQC ’s avonds echt werd onthuld, met een lang exposé van grote baas Dieter Zetsche, dat we onszelf afvroegen: was het dit maar? We begrijpen heel goed hoe groot de investering van Mercedes in dit project wel is: er moet een volledig elektrische auto worden ontwikkeld, en geproduceerd ook… We zijn er nu ook al zeker van dat dit een goede auto zal zijn, maar of hij beter is dan zijn concurrenten? Hij zal ongetwijfeld zo luxueus zijn en zo dynamisch als andere Mercedes’en waaraan de constructeur ons de jongste jaren mee verwend heeft. Alleen…

Gallerij: Bericht Mercedes EQCKijk, wanneer Mercedes een nieuw merk aankondigt, dan verwachten we eigenlijk een enorm ‘waw’ effect te voelen. Iets dat de kwaliteit van Mercedes uitstraalt, en tegelijk nog dat tikkeltje extra heeft. Zoals bijvoorbeeld BMW aantoonde met de i3 en de i8 die echt helemaal nieuw zijn, wel bij de BMW-familie horen maar toch echt volledig anders zijn ook. En wanneer het doek over de EQC getrokken wordt, dan zien we een auto waarvoor je al veel moeite moet doen om meer te zien dan een elektrische GLC.

Gallerij: Bericht Mercedes EQCJa, het design is vloeiender, de voorkant is zelfs specifiek, de lichtblokken zijn wat futuristisch, en waanneer je goed kijkt merk je dat de afmetingen verschillen tussen EQC en GLC. Maar eerlijk: de verschillen zijn niet groter dan die van bijvoorbeeld een Hyundai Kona en een Kona Electric. En nu we over design bezig zijn: bij het zien van de voorkant (die niet het futuristische lichtgevende radiatorrooster heeft van de concept, dan moeten we een beetje denken aan de Hyundai Nexo. Terwijl het profiel achteraan dan weer doet denken aan de Range Rover Velar.

Gallerij: Bericht Mercedes EQCKortom, we zijn uit Stockholm teruggekomen met een gevoel dat de verwachten te hoog lagen en niet ingevuld raken. Een nieuw merk? Misschien vooral een nieuw label. Misschien ligt het aan ons, dat we het niet helemaal goed begrepen hebben, want alle aanwijzingen lagen voor het grijpen. De Generation EQ concept uit 2016 was een bijna volledig integrale verwijzing naar deze EQC. De concept EQA uit 2017 is uiteindelijk niet veel verschillend van de A-klasse. De elektrische smarts dragen al het EQ-label, zoals dat ook het geval zal zijn voor het klassieke Mercedes-gamma dat onder stroom gezet wordt.

Misschien ligt het aan ons… misschien ook niet.

Gallerij: Bericht Mercedes EQC

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.