Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Bericht: GM en PSA gaan uiteen

Bericht: GM en PSA gaan uiteen

General Motors houdt grote kuis in Europa

17.12.2013

In maart 2012 kondigden GM en PSA nog fier aan dat GM een participatie van 7 procent zou nemen in de groep rond Peugeot en Citroën. Minder dan twee jaar later spreken we al over de scheiding.

General Motors heeft officieel aangekondigd dat het zijn deelname in het kapitaal van PSA al weer van de hand doet. Maar de scheiding hing al enkele maanden in de lucht.

Goede vrienden

Bericht GM en PSA gaan uiteenBeide groepen zijn er nooit in geslaagd om elkaar echt te vinden om samen een gezamenlijke opvolger te maken voor respectievelijk de Opel Corsa en de Peugeot 208. Daar kwam bij dat Peugeot onder (politieke) druk van GM zijn activiteiten in Iran moest stoppen, terwijl die jaarlijks toch goed waren voor 600 tot 800 miljoen euro. Tot slot bleken ook de onderhandelingen die PSA in China voerde met Dongfeng – een grote rivaal van GM in China – een doorn in het oog van de Amerikanen.

Toch blijven beide goede vrienden, want er komt wel degelijk resultaat van de samenwerking. Zo komt er een gezamenlijk ludospace/bestelwagen (Berlingo-Partner) en diesel- en benzinemotoren die zowel PSA als GM zullen gebruiken.

Bye Bye Holden

Bericht GM en PSA gaan uiteenHet is niet de enige bittere pil om slikken. GM heeft ook aangekondigd dat het vanaf 2017 gedaan is met het Australische merk Holden. Als daar maar geen oorlog van komt in Australië. Maar je ziet nu wel aan alle maatregelen dat GM zichzelf ademruimte op de markten probeert te bezorgen. Analisten zien er een beweging in om de nieuwe CEO van GM manoeuvreerruimte te geven. Vanaf januari leidt Mary Barra immers GM, de eerste vrouw ooit die officieel aan het hoofd komt van een grote autogroep.

Voor Peugeot en Citroën zou de scheiding wel eens goed nieuws kunnen zijn. GM heeft immers de reputatie niet altijd even zachtaardig om te springen met de merken in zijn portefeuille. Kijk maar naar Saab. Bovendien kunnen de Fransen nu opnieuw gesprekken aanknopen met Dongfeng op de Chinese markt.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.