Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Ford sluit fabriek Genk in 2014! – Ford sluit fabriek Genk in 2014!

Het nieuws hing al enkele dagen in de lucht en werd deze morgen bevestigd op een bijzondere ondernemingsraad: Ford Genk sluit de deuren eind 2014. De 4.300 werknemers staan dan op straat en nog eens het dubbele aantal mensen verliest zijn job bij de toeleveranciers.

De reden van de sluiting van de fabriek in Genk is dat ook Ford met een gigantische overcapaciteit kampt, net als de andere autoconstructeurs. Dat is te wijten aan de sterk afgenomen vraag de jongste tijd. Wereldwijd worden er ongeveer 1 miljoen minder auto’s verkocht dan een jaar geleden als gevolg van de aanslepende economische crisis. Bij Ford Europa staat men dan ook onder grote druk om de verliezen te beperken, en de voor de hand liggende maatregel is fabrieken te sluiten die niet op volle toeren draaien en dus niet rendabel zijn.

Mondeo naar Spanje

Nochtans leek de toekomst van Ford Genk opnieuw verzekerd toen de fabriek de productie van de nieuwe Mondeo kreeg toegewezen, die in 2013 van start zou gaan. Dit plan is intussen gewijzigd, aangezien dit model uiteindelijk in Valencia en niet in Limburg zal worden geassembleerd. Ook de productie van de S-Max en Galaxy verhuist mee naar Spanje. Exit Genk…

Een verrassing is dit scenario niet helemaal. Het marktsegment van ruime berlines, waartoe de Mondeo behoort, staat sterk onder druk en kent al enige tijd een grote terugval. De vooropgestelde productieaantallen voor Ford Genk zouden nooit gehaald kunnen worden, en dat heeft natuurlijk een nefaste invloed op de rendabiliteit van de fabriek, die op minstens 85% van zijn maximumcapaciteit moet draaien om leefbaar te blijven. Ford Genk heeft nochtans een sterke reputatie op het vlak van kwaliteit en efficiëntie, maar de loonkost ligt in België natuurlijk zeer hoog. Na Renault en Opel trekt nu dus ook Ford zich terug uit België, dat steeds minder interessant wordt voor de autoproducenten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer