Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Apal, de Luikse uitdaging – Ode aan polyester

Het boek ‘Apal, de Luikse uitdaging’ is een geschreven documentaire over het verloop van een stukje Belgische autogeschiedenis en de voorliefde van zijn stichters voor polyester.

Apal is het Luikse verhaal van leerling-mechanicus Bruno Vidick en zijn leraar Edmond Pery (links op de foto bij de voorstelling van het boek). Beide koesteren dezelfde ambitie: een eigen auto bouwen. Maar ze zijn realistisch genoeg om te snappen dat staal hun rekening zal doen ontsporen.

Sportief debuut

Een ‘wondermiddel uit de Verenigde Staten’ brengt redding: polyester. Goedkoop, en makkelijk om mee te werken. In 1961 wordt in Luik de ‘Application Polyester Armé Liège’ opgericht, kortweg Apal. Al snel hebben ze hun eerste prototype klaar, de Coupé op basis van een VW-onderstel en Kever 1.200 cc motor. Leeg woog hij 650 kilogram. De Coupé haalde destijds 100 km/u in 14,8 seconden en een topsnelheid van 155 km/h. Ze zullen er 98 stuks van verkopen, geen slecht begin.

Buggy

Apal kan verder door in de racerij als eerste in Europa de Formula Vee aan te bieden, en later in de jaren ’70 de eerste buggy’s te vervaardigen. Ook hier staat VW-techniek centraal. Apal is lang trouw gebleven aan de luchtgekoelde VW-motor, tot in de replica’s van zijn Porsche Speedster die het begin jaren ’80 aanbood. Na de Apal Francorchamps, een complexe roadster op basis van de Mercedes 190 en de Sport One eindigde begin jaren ’90 het autotijdperk voor Apal.

De geschiedenis van het merk is nu in boekvorm gegoten door Claude Yvens en Cristophe Gaascht. Over 176 bladzijden en met meer dan 250 foto’s leggen ze de levensloop van Apal omstandig uit Te bestellen in het Frans of in het Nederlands bij Benoît Deliège Editions (www.benoitdeliege.be). Het boek kost 40 euro. ISBN: 978-2-9601019-4-2

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer