Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Alfa Romeo – Na de dromen, de realiteit: uitstel van de plannen

Helemaal verschieten deden we niet, toen we vernamen dat de ambitieuze plannen van Alfa Romeo wat vertraging zullen oplopen. Intussen wordt Jeep meer naar het voorplan geschoven.

Volgens de eerste planning zou, wel op dit moment eigenlijk, de eerste Alfa Romeo Giulia op de weg moeten verschijnen. Dat is vervolgens naar de zomer van 2016 verschoven, en intussen spreekt men al van september 2016. Gelukkig hebben we op het Salon van Brussel kunnen vaststellen dat het wachten de moeite zal lonen. Alleen, de Giulia is niet de enige Alfa Romeo die moet inbinden.

2020

Er was ons een volledig nieuw gamma aan Alfa Romeo’s beloofd tegen 2018, met in 2016 de eerste Alfa Romeo SUV. Die laatste zal nu tot 2018 moeten wachten, terwijl het volledig nieuwe gamma iets voor 2020 zal zijn. Alfa Romeo is niet het enige betrokken merk in de FCA (Fiat Chrysler) groep. Ook bij Maserati zit er vertraging op de plannen om de Alfieri coupé en de Levante SUV in productie te brengen. Chrysler en Dodge zijn ook het slachtoffer van het vernieuwde business plan, want de Dart en de 200 die respectievelijk in 2012 en in 2014 zijn gelanceerd, worden al op pensioen gestuurd.

Wie wint, wie verliest?

De oorzaken voor deze aanpassingen moet je op de wereldmarkten zoeken. Ten eerste zijn er de voor FCA bijzonder belangrijke markten China en Brazilië, die ineengezakt zijn. Wat FCA dus in de portefeuille voelt. Voorziene targets worden niet gehaald. Ten tweede doet de Amerikaanse thuismarkt het eigenlijk voortreffelijk. In combinatie met de goedkope brandstofprijzen, hoeft het eigenlijk niet te verwonderen dat de SUV’s en pick-ups de deur uitvliegen.

Je kans dus wel stellen dat FCA’s snelle heroriëntering zin heeft op korte en middellange termijn: geef de markt meer SUV’s (Jeep) en pick-ups (Dodge Ram). De nieuwe Jeep Wrangler, aangekondigd voor 2017, zou wel op tijd zijn. Hij zou zelfs bijzonder goed ontwikkeld zijn, er is zelfs sprake van een hybride variant. Je kan er zelfs veilig geld op inzetten dat het project voor een super-Jeep - een concurrent voor de Range Rover - zelfs wat versneld wordt. Dat is goed, maar wij zitten toch meer te wachten op de Alfa Romeo Giulia en de Maserati Alfieri.  

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer