Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: 50 jaar Volvo in Gent – Eerste Amazons terug op de band

Volvo viert dit jaar vijftig jaar productie in Gent. Zondag was het exact een halve eeuw geleden dat de eerste Amazons van de band liepen in Gent. Om dat te vieren zijn twee Amazons teruggekeerd naar hun geboorteplek.

De twee Amazons mochten symbolisch opnieuw plaatsnemen op de band, waar nu XC60’s, V40’s en S60’s ontstaan. Volvo Car Gent heeft intussen meer dan vijf miljoen auto’s op de teller.

Na elkaar geproduceerd

De Amazons zijn eigendom van Yannick Mennes en Stef Dewachter. ‘Toevallig zijn we er bij een oldtimerkeuring achter gekomen dat onze Amazons een opeenvolgend chassisnummer hebben’, zegt Mennes. ‘Ze zijn dus ook achter elkaar gebouwd op de band in Gent. Uit de onderdelennummers van het stuurhuis leiden we af dat ze in juli 1965 zijn geproduceerd. Ze behoren dus tot de allereerste exemplaren uit deze fabriek.’

`De witte Amazon is herspoten en tot in de puntjes gerestaureerd. Het lichtblauwe exemplaar draagt nog zijn oorspronkelijke kleur. ‘De kans is groot dat ook de witte eerst zo’n blauwe was’, zegt Mennes.

Toekomst

De Gentse Volvofabriek kreeg bij het afgelopen koninklijk bezoek aan China nogmaals te horen dat eigenaar Geely een toekomstvisie heeft voor Gent. De fabriek zal zich vanaf 2018 toeleggen op de compacte Volvomodellen, de 40-familie. Daarbij is al sprake van een V40, een V40 Cross Country en een XC40. De productie van de volgende generatie XC60 en S60 verhuist naar Zweden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer