U bent hier: Advies Bij de verkoper > Verkoopovereenkomst

 

De koopovereenkomst

Met de overeenkomst wordt de verkoop van de tweedehands auto bezegeld. Maak van die gelegenheid om alles nog een keer op een rij te zetten.

AutoScout24 Service

Geschreven

Strikt wettelijk gezien is een geschreven koopovereenkomst niet verplicht. Maar in uw eigen belang is het verstandig om alles op papier te zetten. Gebruik daarvoor best een standaardcontract en vul alle elementen zorgvuldig in.

Persoonlijke gegevens

Onmisbaar zijn de naam, het adres, de woonplaats en het nummer van de identiteitskaart van koper en verkoper. Schrijf ook elkaars telefoonnummer op.

Gegevens van het voertuig

Alleen het merk en type van de auto volstaan niet. Een voertuig wordt geïdentificeerd door zijn chassisnummer en zijn kentekenbewijs. Andere belangrijke gegevens: de eerste datum van inschrijving, de kilometerstand, de vorige eigenaars en de volgende datum van keuring. Het is van groot belang om altijd deel 2b van het kentekenbewijs te controleren.

Schadevrij

Vraag een schriftelijke bevestiging dat het voertuig schadevrij is. Anders moet de aard van de schade zo nauwkeurig mogelijk beschreven worden en vermeld ook altijd de prijs van de reparatie. Vraag om alle bestaande rapporten en facturen bij de overeenkomst te voegen.

Zakelijk gebruik

Het is goed om te laten opnemen of het voertuig zakelijk gebruikt werd, bijvoorbeeld als huurauto of als leaseauto. Ook moet vermeld worden of het om een ingevoerde wagen gaat.

Grotere reparaties

Als de auto een nieuwe motor, een nieuwe versnellingsbak of een andere grotere reparatie heeft ondergaan, moet dat in de koopovereenkomst vermeld worden. Schrijf er dan ook altijd bij wat de kilometerstand was toen de nieuwe onderdelen gemonteerd werden.

Tekortkomingen

Als een voertuig met gebreken verkocht wordt, moeten die zo precies mogelijk beschreven worden.

Prijs

Ten slotte wordt in de koopovereenkomst de prijs bepaald. Beide partijen kunnen een betalingsbewijs ondertekenen.

Tips
  • Gebruik een standaardcontract als basis
  • Neem de tijd om alle clausules te met de verkoper te bespreken
  • Teken niet voor alles duidelijk isGerelateerde onderwerpen

 
 

Zoeken

Zoeken
Reclame