Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Soorten autoverzekeringen

Als u op zoek bent naar een geschikte autoverzekering, moet u eerst een keuze voor het soort verzekering maken. Het type is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Buiten de verplichte BA-autoverzekering kunt u zelf nog voor andere soorten verzekeringen kiezen.

BA-autoverzekering

De BA-autoverzekering is verplicht en moet voor alle geregistreerde voertuigen worden afgesloten. Deze verzekering dekt elke schade die u in geval van een ongeval door uw eigen schuld bij anderen veroorzaakt. Hierin zijn doorgaans hoge schadebedragen voor persoonlijk letsel en ook materiële schade opgenomen.

Niet gedekt is ongevalschade die bij uzelf ontstaat of door diefstal, vandalisme of hagel. De BA-autoverzekering is de meest eenvoudige verzekeringsvorm en zoals gezegd verplicht. De betreffende kosten verschillen per auto, regio en uw persoonlijke korting op basis van uw schadevrije jaren. Het is in elk geval raadzaam om voor een zo gunstig mogelijke premie verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Beperkte omniumverzekering

De beperkte omniumverzekering  is een verzekeringsoptie en dus niet verplicht. Bij deze verzekeringsvorm is alle schade aan uw auto verzekerd die niet door een ongeval is veroorzaakt. Daaronder vallen met name diefstal, inbraak, onweer- en hagelschade, brand en schade door overstekend wild resp. marterschade. Gedeeltelijk zijn hierbij ook voorwerpen in de auto verzekerd, zoals een autoradio, zonnebrillen, documenten, fototoestellen, computers enz. die uit de auto kunnen worden gestolen. Dat kan van verzekeraar tot verzekeraar verschillen. Het bedrag van de verzekeringspremie varieert volgens uw bonus-malusgraad, het vermogen van uw auto, uw leeftijd, uw woonplaats en uw verzekeringsmaatschappij. Informeer hier dus expliciet naar. Schade die door een ongeval wordt veroorzaakt, valt niet onder deze verzekeringsvorm. Hiervoor zijn de BA-autoverzekering of een omniumverzekeringbedoeld.

Premieberekening beperkte omniumverzekering

Net als bij de premies van de BA-autoverzekering bepaalt elke verzekeraar de premies voor de beperkte omniumverzekering zelf. Hierbij spelen naast het automodel ook de woonplaats en de leeftijd of het beroep van de eigenaar en ook de beschikbaarheid van een garage een rol. Een prijsvergelijking is bijna altijd de moeite. Een belangrijk punt is het eigen risico. Afhankelijk van de hoogte van het eigen risico, meestal 150 of 300 euro, wordt de premie dienovereenkomstig lager.

Omniumverzekering

Net als de beperkte omniumverzekering is ook de omniumverzekering geen verplichte verzekering. Maar juist voor nieuwe en/of auto's van hoge waarde is dit een zinvolle aanvulling. Onder deze verzekering valt grof gezegd elke ongevalschade die niet door de BA-autoverzekering is gedekt. Dat is vooral belangrijk als u het ongeval hebt veroorzaakt. Terwijl de BA-autoverzekering "alleen" de schade van de andere auto draagt, neemt de omniumverzekering ook de schade aan uw auto op zich. Hieronder valt de reparatie en een eventuele huurauto. Wanneer uw auto total loss is, vervangt de omniumverzekering zelfs de vervangingswaarde van de auto. Daarnaast is bij deze verzekering ook alle schade verzekerd die door vandalisme ontstaat.

Premieberekening omniumverzekering

Net als bij de premies van de BA-autoverzekering bepaalt elke verzekeraar de premies voor de omniumverzekering afhankelijk van de woonplaats en het automodel zelf. De premies van verschillende verzekeraars kunnen dus sterk verschillen. Een andere factor is de hoogte van het eigen risico dat meestal 600 of 1.200 euro bedraagt. Afhankelijk van de hoogte hiervan zal ook de premie lager uitvallen. Ook bij de omniumverzekering wordt met kortingen voor schadevrije jaren gewerkt. Dat wil zeggen: hoe langer u zonder schade rijdt, des te lager wordt de premie – en vice versa. In principe geldt: elke verzekeraar hanteert andere premies. Een vergelijking van de prestaties en premies is dus altijd de moeite waard.