U bent hier: Advies Vóór de aankoop > Professionneel of particulier?

 

Dealer of particulier?

Heeft u een bepaalde auto op het oog? Dan rest alleen nog de vraag: koopt u beter bij een particulier of bij een professioneel autobedrijf? Want juridisch zijn er wel degelijk verschillen.

Kopen bij een professioneel autobedrijf

Bij een professionele verkoper krijgt u enkele garanties: zo is de auto waarschijnlijk vooraf grondig getest en eventueel hersteld.

Voordelen voor de koper: de verkoper blijft minstens 1 jaar na de verkoop aansprakelijk voor eventuele gebreken. Bij sommige verdelers krijgt u zelfs langere garantieperiodes.

Bij andere professionele verkopers kunt u ook een verzekering sluiten waarmee u die garantieperiode onder bepaalde voorwaarden kunt verlengen. De verkoper werkt daarvoor samen met verzekeringsmaatschappijen die in dergelijke risico’s gespecialiseerd zijn. Sowieso wordt ervan uitgegaan dat gebreken die tijdens de eerste 3 maanden na de verkoop opduiken, er al waren vóór u de auto bij de verkoper kocht. Het is aan de verkoper om het tegendeel te bewijzen.

Opgelet: bij tweedehands auto’s is de garagist soms een ‘tussenpersoon’. Dat betekent dat de garagist niet de eigenaar van de auto is en u van hem dus geen enkele garantie kunt eisen.

Kopen bij een particulier

Een auto van een particulier kopen is waarschijnlijker goedkoper. Maar houd er rekening mee dat u niet dezelfde garanties krijgt als bij een professionele verkoper. Zo is de verkoper alleen gebonden aan garantievoorwaarden als u die samen op papier gezet heeft en heeft u bij verborgen gebreken geen verhaal tenzij u kunt bewijzen dat de verkoper u bedrogen heeft. Want als de verkoper weet heeft van ernstige gebreken aan de auto (bijvoorbeeld door een ongeval), dan is hij verplicht om die aan de koper mee te delen. Let wel: bepaalde kleine problemen vallen niet onder die regel.

Tips
  • Vraag de verkoper vooraf naar eventuele gebreken van de auto.
  • Vergelijk altijd prijzen en garantievoorwaarden voor u de knoop doorhakt.
 
 

Zoeken

Zoeken
Reclame