U bent hier: Advies Vóór de aankoop > Nieuwe of tweedehands auto?

 

Nieuwe of tweedehandse auto

Vroeger herkende je een auto van 2 of 3 jaar oud aan de roest. Vandaag zijn de verschillen tussen nieuwe en tweedehands auto’s veel kleiner.

Nieuwe auto's

Kopers die pleiten voor een gloednieuwe auto zullen de garantie zeker als argument aanhalen.

2 jaar is gebruikelijk, maar de lijst van uitzonderingen wordt steeds langer. Vaak wordt leasing en financiering van auto’s gecombineerd met een uitbreiding van de garantie. Soms kan de koper 1 of 2 jaar uitgebreide garantie bijkopen. Kia en Hyundai bieden voor sommige modellen ook garanties van 5 jaar aan, plus nog eens 2 jaar voor de aandrijfriem, bestaande uit motor en de transmissie. De koper van een nieuwe auto kan er daarom zeker van zijn dat er de eerstkomende jaren geen reparatiekosten zullen zijn. Vooral omdat er een goede kans is op coulance na de garantietermijn van de fabrikant.

Een ander voordeel van een nieuwe auto is de mogelijkheid om de auto naar eigen wens uit te rusten. Zo wordt beweerd dat de Fiat 500 meer dan 500.000 configuratiemogelijkheden heeft. Dat gaat van stickers in dambordpatroon tot aangepaste pedalen. Toch heeft een nieuwe auto 1 groot nadeel: de eerste 2 jaar verliest een auto het meeste van zijn waarde. Voor grote, dure auto’s loopt die daling op tot 50 procent.

Tweedehands auto's

Die hoge waardedaling maakt tweedehands auto’s erg interessant. Met de garantie van een tweedehands auto is het mogelijk het risico van kosten te minimaliseren. Ook voor de keuze van motorvermogen, de uitrusting en kleur hebben kopers vandaag veel meer mogelijkheden.

Voor de komst van websites als Autoscout24, was de aankoop van een auto erg regiogebonden. En zo bleef het aanbod vaak erg beperkt. Bovendien ging het meestal om korte, schimmige advertenties zonder al te veel informatie. Dankzij de internetadvertenties en –zoekmachines ligt die tijd ver achter ons. Ook prijzen vergelijken is een pak gemakkelijker geworden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 9 van de 10 potentiële kopers het internet als belangrijkste bron van informatie ziet.

Tips
  • Houd bij aankoop van een nieuwe auto rekening met de afschrijvingen
  • Controleer de garantie van de auto en vraag een bewijs dat de garantie kan worden uitgebreid
  • Informeer u over de prijzen vóór de aankoop, bij voorkeur op het internet

 
 

Zoeken

Zoeken
Reclame