Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Auto kopen? Hoe onderhandel ik over de prijs?

We moeten er niet flauw over doen, het succes van een goede koop hangt deels af van de prijs. Onderhandelen over de prijs hoort er dan ook bij als je een tweedehandswagen wil kopen. Hoe pak je dit aan?

We doen het niet in de supermarkt, aan de kassa van de cinema of op restaurant: afdingen op de prijs. Toch is het in België (en ver daarbuiten) een gebruikelijke gewoonte om te onderhandelen over de prijs van een (tweedehands)wagen. Hoe begin je daar echter aan? Weet één ding: de verkoper verwacht heus dat je gaat onderhandelen. Dus wees niet verlegen en toon lef!

Inhoud

Do’s en Don’ts

Laat ons meteen een duidelijke afspraak maken, begin bij het eerste contact met de verkoper niet meteen over de prijs. Tast eerst af met wie je te maken hebt. Pas na een goed gesprek kan je het misschien hebben over de prijs en aftasten hoeveel de verkoper wil bewegen. Als hij open staat voor een bod, kunnen de onderhandelingen (op een later moment) beginnen. Onderhandel zeker ook niet zonder dat je de auto gezien hebt. Want daardoor krijg je meer inzichten (op gebreken, toestand van de auto) om te onderhandelen. Kennis is macht!

Hoe pak je het aan?

Hoe begin je nu met te onderhandelen over de prijs? Vooreerst is het belangrijk om te weten wat zelf je maximale limiet is. Het heeft geen nut om ver over je eigen budget te gaan.

Betreft het een verkoop via een autodealer, dan moet je weten dat een verkoper vaak al een bedrag bij de eindprijs heeft opgeteld om te onderhandelen. Vuistregel: Je hebt ongeveer 10% speelruimte. Al is dat sterk afhankelijk van de auto en de staat. Bekijk daarom zeker ook de vraagprijzen van andere exemplaren op de markt.

Onderbieden

Je kan het best beginnen door minder te bieden dan je eigenlijk wil betalen. Daardoor kan je in de loop van de onderhandelingen je aanbod nog verhogen. Vaak vinden koper en verkoper dan samen een bedrag waar ze tevreden over kunnen zijn. Belangrijk: Probeer binnen die marge van 10% te blijven. Je voorstel mag niet te veel van de oorspronkelijke prijs afwijken en onbeschoft zijn.

Blijf rustig

Hoewel het moeilijk is; laat je niet opjagen of onder druk zetten door de verkoper als je een bod doet. Wil de verkoper niets van zijn prijs doen en is die prijs daardoor boven je budget, dan zal je deze auto moeten laten staan. De kans is groot dat de verkoper eveneens geen kopers vindt. Houd het zoekertje dus in de gaten. Is het na 2 weken niet verdwenen, dan kan je misschien nog eens je bod laten weten.

Neem een kennis mee

Zie je op tegen de onderhandelingen? Neem dan een bekende mee die de onderhandelingen voor je wil uitvoeren.

Redenen voor een lage prijs

Goede reden voor een lagere prijs is een “contante betaling” waarbij je meteen de auto meeneemt. Ook defecten die tijdens de bezichtiging zijn geconstateerd en ontbrekende - maar gebruikelijke opties - zoals airco, of een afwijkende kleur rechtvaardigen een lagere prijs. Dat geldt ook voor onnatuurlijk hoge slijtage- en ouderdomsverschijnselen zoals krassen, een kapotte stoelbekleding, ontbrekende documentatie over onderhoudsbeurten enz.

Tips

  • Zowel verkoper als koper verwachten onderhandeling over prijs

  • Vuistregel: je onderhandelingsmarge is zo’n 10% van de prijs

  • Stel voor jezelf een maximumbedrag op

  • Bied eerst onder je eigen maximumbedrag

  • Neem een kennis mee als je niet zelf wil onderhandelen

Alle artikels

Aankoopkeuring

Is een extra aankoopkeuring nuttig?

Advies · Aankooptransactie

Proefrit

Advies · Aankooptransactie

Documenten bij de voertuigoverdracht

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer