Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Verkoop
Focus: Verkoop

Eerste contact met de koper van je auto

Het eerste contact is vaak doorslaggevend – voor beide kanten. Bereid u dus goed voor. Het eerste contact is al een verkoopgesprek, ook al wordt in het begin alleen gevraagd naar wat informatie en een mogelijke afspraak.

Afhankelijk van de advertentie nemen mogelijk heel veel geïnteresseerde kopers contact met u op. Als u een grote opkomst verwacht, kunt u in uw advertentie het beste bepaalde tijden vermelden of een speciaal telefoonnummer.

Ken de gegevens

Potentiële kopers zullen bij interesse contact met je opnemen via telefoon of e-mail. Daarbij zullen vaak enkele terugkerende vragen worden gesteld. Het gaat dan over details zoals: Hoeveel vorige eigenaren heeft het voertuig gehad? Heeft de auto altijd alle onderhoudsbeurten gehad? Is er sprake van ongevalschade? Zijn er bekende gebreken? Net zoals bij het adverteren geldt hier: wees eerlijk en geef een waarheidsgetrouw antwoord. Serieuze kopers zullen uw eerlijkheid waarderen.

Presenteer de auto trouwens op een eerlijke maar toch aantrekkelijke manier. Noem de voordelen en bijzonderheden van de auto die je verkoopt (lage km-stand, bepaalde opties, kleur,...).

Het is handig om alle autopapieren en documentatie bij de hand te hebben, zodat u zaken snel kunt opzoeken. Op deze manier kunt u belangrijke vragen al voor de bezichtiging en proefrit beantwoorden. Fotografeer ze gerust met je smartphone, zo hoef je ze niet altijd fysiek bij de hand te hebben.

Prijs voor later

Ga bij het eerste contact bij voorkeur niet in op een prijsonderhandeling. Geïnteresseerde kopers die meteen naar de prijs - en een mogelijke verlaging vragen- , zijn doorgaans niet serieus. Vraag altijd de naam en het telefoonnummer van potentiële kopers en maak notities over het gesprek. Op deze manier kan je de geïnteresseerde kopers achteraf, als zij opnieuw contact opnemen, plaatsen en beoordelen. Als de potentiële koper serieus lijkt te zijn, kan je een bezichtiging van de auto voorstellen.

Maak het jezelf makkelijk

Veel geïnteresseerde kopers zullen via e-mail contact met je opnemen. Stel daarom een uitgebreid standaardbericht op dat je als antwoord kan sturen. Je kan dit bericht ook naar bellers sturen als extra informatie via sms of whatsapp. Zo heeft de geïnteresseerde koper een overzicht van alle belangrijke gegevens. Hiermee bespaar je tijd en moeite.

Alle artikels

All car insurance - an adviser

Keuze voor een andere verzekering

Advies · Onderhandelen en verkopen
All negotiate right

Auto verkopen? Zo onderhandel je succesvol over de prijs!

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer