Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Verkoop
Focus: Verkoop

Auto verkopen? Zo bewijs je de technische kwaliteit van je voertuig

Naast een mooi uiterlijk is ook de technische kwaliteit van een tweedehandswagen belangrijk bij de verkoop. Alleen kan je dit achteraf vaak niet optimaal aantonen. Zorg er daarom voor dat je gedurende het bezit al het onderhoud gedetailleerd bijhoudt. Dit verhoogt de waarde van je voertuig!

De staat van de lak, een gebrek aan krassen en de algemene netheid van de wagen: het zijn zeer visuele details die iets zeggen over de kwaliteit van een auto. De technische staat van een gebruikte auto kan je op het eerste gezicht spijtig genoeg moeilijker aantonen. Al zijn er wel simpele manieren om de potentiële koper gerust te stellen (en de verkoop te vergemakkelijken)

Tweedehandsrapport

Wil je een auto verkopen aan een particulier? Dan moet je verplicht een tweedehandskeuring ondergaan. Naast de klassieke keuring stelt de technische controle daarbij een tweedehandsrapport op. Daarin worden de meest voorname (visuele) technische onderdelen gequoteerd op hun staat. Die rapport biedt een eerste goede blik op de algemene technische staat van het voertuig. Scoort je voertuig hier mooie punten, laat dan zeker niet na dit te vermelden.

Houd alles bij

Bij de verkoop kan je spijtig genoeg niet even de versnellingsbak openen om een kijkje te nemen. Of anders gezegd; niet alle technische componenten kunnen bij een visuele inspectie op hun kwaliteit worden beoordeeld. Het is daarom van ontiegelijk belang dat je gedurende het eigenaarschap alle facturen van onderhoud of reparaties bij houdt. Op die manier kan je duidelijk aangeven hoe, waar en wanneer de auto werd onderhouden of gerepareerd. Meer nog, auto’s die regelmatig zijn onderhouden bij een officiële garage, behalen vaak hogere prijzen en worden sneller verkocht.

Onderhoud voor verkoop

Het is ook slim om je auto nog een onderhoud te geven voor de verkoop. Hoewel het niet slim lijkt om nog geld te investeren in het voertuig dat je wil verkopen, zorgt de factuur van dit (recent) onderhoud er voor dat de koper een beter zicht krijgt op de kwaliteit van het voertuig. Of anders gezegd: een koper ziet een net onderhouden auto als een voertuig waar hij zelf niet meteen kosten aan zal hebben. De (relatief) kleine investering betaalt zich dus dubbel en dik terug bij de verkoop.

Alle artikels

pexels-antoni-shkraba-7144199

Auto verkopen via een online verkoopplatform in 2023: voor- en nadelen

Advies · Voorbereiden op de verkoop
Marktwaarde-Cataloguswaarde-auto

Restwaarde auto berekenen

Advies · Voorbereiden op de verkoop
Marktwaarde-Cataloguswaarde-auto

Cataloguswaarde auto berekenen

Advies · Voorbereiden op de verkoop
Ontdek meer